O portskom - časť tretia - vintage, crusted, lbv, colheita

O portskom III. – to najlepšie zo sveta portského

V tomto blogu si predstavíme ďalšie typy portského, ktoré sú skutočnou lahôdkou.

Colheita

Táto kategória portského je vlastne druhom ročníkového tawny. Víno na jeho výrobu pochádza z jedného roku, zatiaľ čo klasické tawny je zmesou viacerých ročníkov vín. Vyjadruje tak jedinečné charakteristiky toho daného roku.

Podľa zákona Colheita musí zrieť v sude minimálne 7 rokov, niekedy však v sude zostáva aj 50 rokov. Počas zrenia sa svieže ovocné arómy menia na hodvábne arómy sušeného ovocia, orechov a korenín. Fľašuje sa vtedy, keď výrobca uzná, že je pripravené aby si ho ľudia nasledujúci rok vychutnali. Na etikete okrem roku zberu musí byť uvedený aj rok fľašovania.

Portské Colheita sa hodí k smotanovým dezertom, orieškom alebo sušenému ovociu.

balseiros - zdroj: https://malvedos.files.wordpress.com/2010/09/balseiros.jpg

balseiros – zdroj: malvedos.files.wordpress.com

Crusted

Crusted je špecifický britský „vynález“. Cieľom bolo dosiahnuť podobný štýl vína akým je portské typu Vintage, avšak rýchlejšie a za nižšiu cenu. Zreje v sude 3 – 4 roky a následne je bez filtrácie fľašované. Pred uvedením na trh musí ešte tri roky stráviť vo fľaši.

Meno dostalo podľa sedimentu (krusty – kôry), ktorý sa počas zrenia vytvorí na dne fľaše – rovnako ako u Vintage. Tvorba sedimentu je prirodzený proces, ktorý sa vyskytuje u najlepších portských vín. Znamená to, že sa víno s vekom bude vo fľaši ďalej vyvíjať a rozvinie svoje arómy a charakter. Pred podávaním je teda nutné ho dekantovať.

101

Late Bottled Vintage (LBV)

Tento druh portského má snahu napodobniť prestíž a charakter portského vína typu Vintage pri podstatne nižšej cene. Rozdiel je aj v tom, že LBV sa spravidla vyrába každý rok, a nie len v deklarovaných rokoch výnimočnej kvality ako pri Vintage.

Na výrobu LBV sa používa víno z jedného ročníka. Fľašované je medzi 4. a 6. rokom po zbere. To znamená, že v sude strávi 2-krát viac času ako portské typu Vintage, ktoré sa do fliaš dostáva už medzi 2. a 3. rokom po zbere.

Obvykle výrobcovia LBV pred fľašovaním filtrujú, preto nie je potrebné ho pred podávaním dekantovať. Avšak v kategórii LBV môžeme nájsť aj typ „Traditional“ alebo „Envelhecido em garrafa“ čiže „vo fľaši zrejúce portské“, ktoré sa pred plnením nefiltruje. Vo fľaši zreje ešte aspoň 3 roky, a preto sa v ňom vytvára sediment.

LBV a Vintage

Vintage

Portské typu Vintage z celkovej produkcie portských vín zaberá len zlomok, avšak je najlepšie. Má najdlhší zrecí potenciál a je najdrahšie zo všetkých typov. Je právom považované za kráľa portského.

Ide o víno výnimočnej kvality, ktoré je vyrobené z jedného zberu. Vyrába sa v priemere trikrát za desať rokov, a to len vo výnimočne dobrých rokoch, ktoré deklaruje Inštitút pre vína z Doura a portské vína (v skratke IVDP).
Flašuje sa medzi 2. a 3. rokom po zbere. Hoci by sme ho mohli konzumovať hneď po nafľašovaní, obvykle ho nechávajú zrieť ďalej v pivniciach niekedy aj 40 rokov. Pri plnení do fliaš sa nefiltruje, takže časom sa vo fľaši vytvorí sediment.

Toto veľmi tmavé plné víno sa zrením vo fľaši zjemňuje a zvýrazňuje svoje prednosti.
Obdobou Vintage je Single Quinta Vintage, ktoré podstúpilo rovnaký proces výroby ako Vintage, avšak hrozno naň pochádza len z jedného vinohradu (na výrobu Vintage sa používa hrozno z viacerých vinohradov).

Posted in O portskom and tagged , , , , , , , , , .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *