O portskom - časť druhá

O portskom II. – čo je to Tawny a Ruby?

Pod názvom portské sa v skutočnosti skrýva celá škála variácií, ktoré dostávajú svoj “prívlastok” podľa spôsobu zberu, zretia a fľašovania. Každé z nich má svoje špecifiká, rôzne chute, farby a vône, ktoré vám pomôžeme odhaliť.

Portské typu Ruby

Názov tohto vína je odvodené od drahokamu rubínu, ktorého farbu pripomína. Tá je spôsobená minimálnou alebo takmer žiadnou oxidáciou. Tieto vína zrejú vo veľkých nerezových tankoch alebo betónových nádržiach. Je to mladé, plné víno bohaté na ovocné arómy.

Vína pod kategórie Ruby Reserva sú aromatickejšie, ovocnejšie s komplexnejšou štruktúrou ako samotné Ruby. Vína, ktoré sa používajú do zmesi Ruby Reserva podliehajú taktiež starostlivejšiemu výberu než vína kategórie Ruby.

Vyznačuje sa predovšetkým tým, že je staršie – fľašuje ako 3 až 5-ročné.

rozdiel medzi ruby a tawny - Zdroj: dolcetours.com

Rozdiel medzi Ruby a Tawny

Portské typu Tawny

Druhým základným druhom portského je Tawny. Na rozdiel od Ruby je Tawny zlatohnedým nápojom, ktorý farbu získava z pobytu v drevenom sude. Takéto víno bez určenia veku je zvyčajne zmesou portských, ktoré strávili v sude aspoň dva roky. Čím viac rokov tam Tawny pobudne, tým komplexnejšia bude jeho chuť.

Podkategóriou je Tawny Reserva, ktorej vína majú vyššiu kvalitu než Tawny. Jej farebné tóny sa menia vzhľadom na výrobný proces – môžu byť červené, podobné vínam Ruby, hnedasté, pripomínajúce farbou staré Tawny. Tawny Reserva je obvykle zmesou 5-7 ročných vín. V chuti môžeme nájsť sušené ovocieoriešky.

Druhy portského vína. Zdroj: http://www.e-wines.cz/data/ckeditor/druhy-portskeho-vina.jpg

Tawny s určením  veku

S určením veku pri portskom ste sa už určite stretli – tieto vína môžu byť 10-ročné, 20-ročné, 30-ročné a viac ako 40-ročné. Toto portské je Tawny získané kupážou vín z viacerých zberov tak, aby sa spojili rôzne charakteristiky – farba, aróma a chuť. Doba zrenia v sude je rôzna a vek na etikete zodpovedá priemernému veku použitých vín vo výslednej zmesi – kupáži.

Biele portské

Hoci si väčšina ľudí predstavuje tento nápoj len v červenej farbe, pravdou je, že sa vyrábajú aj biele verzie. Pochopiteľne, vyrába sa z bielych odrôd, najlepšie je dobre vychladené počas teplých letných večerov a tvorí aj prvotriedny základ rôznych koktejlov. Určite sa nehodí do vínnej pivnice – treba ho vypiť hneď a nechať sa ním poriadne uniesť. :-)

Okrem týchto druhov existuje aj ružové portské, ktoré je veľmi ľahké a určite zachutí aj tým, ktorí tento nápoj nemajú radi.

Posted in Čo neviete o portskom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *