O portskom - výroba

O portskom I. – ako sa portské vyrába?

Portské je snáď najznámejším nápojom Portugalska. Je silné, sladké, ale čo o ňom naozaj viete? Pozrite sa spolu s nami tomuto nápoju na korok! :-)

Douro

Hrozno na portské sa pestuje v regióne Douro.  Celkovo je povolených takmer 80 modrých a bielych odrôd, z ktorých sa portské smie vyrábať – sú spísané na špeciálnom zozname, ktorý schválil portugalský parlament v roku 1940. Najčastejšie sa môžete stretnúť s odrodami Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinta Cão. Je len na konkrétnom vinárovi, ktoré odrody použije v závislosti na chuti a vôni, ktorú chce dosiahnuť.

lagar - zdroj: Graham´s

Zozbierané hrozno sa tradične mliaždi bosými nohami v kamenných nádržiach s menom lagar. V niektorých vinárstvach sa šliapu pomocou mechanických silikónových nôh. Tie hrozná s muštom premiešavajú a jemne pučia. Jadierka v bobuliach tak ostanú celé a nevylučujú do šťavy svoju trpkosť.

doliehovanie - zdroj: sograpevinhos.com

Toto víno sa radí medzi fortifikované, čiže doliehované vína. V praxi to znamená, že počas procesu fermentácie sa do vína pridá alkohol – vínny destilát, ktorý sa nazýva aguardente. Má až 77% alkoholu a jeho pôsobením kvasinky zahynú. Keďže v nápoji ostalo ešte množstvo neprekvaseného cukru, výsledok býva sladší ako bežné akostné vína. A aby sme nezabudli, tradične sa pridáva 115 litrov tejto pálenky na 435 litrov muštu. Rôzne odchýlky sú už výrobnými tajomstvami jednotlivých vinárstiev.

Lode s portským

Z Doura sa po rieke zvážajú sudy s vínom na malých lodiach s názvom barco rabelo. Tieto plavidlá sa vyznačujú plochým dnom, vďaka ktorému sa ľahšie prekonali pereje na rieke a dlhým veslom, ktoré slúži ako kormidlo. Široká plachta pomáhala pri ceste proti prúdu späť do viníc.

V pivniciach vo Vila Nova de Gaia má portské optimálne podmienky na zretie. Podľa toho, či sa zceľuje, či sa dáva do sudov alebo sa necháva v nerezových tankoch, sa určuje aj jeho konečný “prívlastok”. Môže to byť napríklad tawny, ruby, late bottled vintage, vintage, colheita, a rôzne iné.

Pivnice v Porte

O vzniku portského sa traduje viacero legiend. Pravdepodobne najznámejšou je príbeh o námorníkoch, ktorí viezli sudy s vínom do Anglicka. Cestou im do jedného zo sudov spadla fľaša domácej pálenky a v Anglicku po ochutnaní vína prišli na to, že je ešte lepšie, ako to pôvodné. Legenda je síce nepravdepodobná, ale pekná historka, ktorú si môžete najlepšie vychutnať s pohárom tohto moku v ruke.

V ďalších častiach nášho seriálu sa dozviete, ako sa portské rozdeľuje, ako by sa malo skladovať aj to, ku ktorým jedlám sa hodí. Zatiaľ si s nami pripite nejakým tým skvelým Vinho do Porto :-)

Do degustovania!

Posted in O portskom and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *