blog modré portugalské odrody vino-port.sk

Modré portugalské odrody – čo sa to skrýva vo fľaši?

V predchádzajúcich dieloch sme si predstavili z čoho sa robí portské a hrozná na biele vína, a dnes si vám predstavíme 5 z najpestovajších modrých portugalských odrôd, ktoré môžete nájsť v najrôznejších cuvéé.

V zátvorkách nájdete správnu výslovnosť jednotlivých názvov.

Aragonez (Aragoňež)

Aragonez je populárny v obidvoch štátoch pyrenejského polostrova, a určite ho poznáte zo Španielska pod menom Tempranillo a v severnom Portugalsku pod názvom Tinta Roriz. Vincúri z neho vedia vytvoriť skvelé vína, ktoré v sebe nádherne kombinujú mohutnosť s eleganciou. Hojne v ňom ucítite bobuľové ovocie, ktoré sa snúbi s korením. Najčastejšie sa Aragonez mieša s odrodami Touriga Nacional, Touriga Franca, Trincadeira a Alicante Bouschet.

bobule, zdroj: http://bit.ly/1PRPLEy

Castelão (Kastelao)

Táto odroda má veľmi rada horúce a suché podnebie, a preto je jednou z najpestovanejších odrôd na juhu Portugalska. Dobré víno z Castelãovyššie kyselinky a viac tanínov, no v chuti vás očaria červené ríbezle a tóny domáceho slivkového kompótu. Zrie s naozajstnou gráciou a po pár rokoch pripomína starý uhladený Cabernet Sauvignon.

castelao, zdroj: http://bit.ly/1P6cZtc

Rufete

Túto odrodu zrejme nikdy neuvidíte inak, ako súčasť nejakej kupáže. Rastie najmä v starých a zmiešaných vinohradoch v oblastiach Douro, Dão a Beira Interior. Je náchylná na choroby a oproti iným odrodám zrie neskoro. Keď je však dobrý ročník, tak sa dajú z Rufete robiť krásne plné vína s chuťou bobuľového ovocia, ktoré budú pomaly zrieť vo fľašiach.

Trincadeira (Trinkadeira)

Táto odroda má dva oficiálne názvy – v oblasti Alentejo (Alentežu) ju volajú Trincadeira, v Doure zase Tinta Amarela. Správne vyzreté víno spoznáte podľa podmanivej chuti malín, ktorú dopĺňa čierne korenie. Nezrelé víno odlíšite podľa silného bylinného podtónu. Pestuje sa naprieč celým Portugalskom, no najlepšie vína z nej nájdete v regiónoch Alentejo a Tejo (Težu).

maliny, zdroj: http://bit.ly/23IMMIV

Vinhao (Viňao)

Vinhao sa ako jedna z mála modrých odrôd pestuje najmä v oblasti Vinho Verde. Fascinjúcu temnú farbu získava víno nielen zo šupiek, ako je to pri ostatných červených vínach, ale aj z tmavofialovej dužiny. V oblasti Douro ho volajú Souzão (Suzao) a vysádza sa tu čoraz viac – jeho popularita stúpa aj vďaka tomu, že sa pomaly presadzuje vo výrobe portského. Dobre padne práve jeho využitie v kupážach, lebo víno len z Vinhaa je hrubé, drsné, s výraznou hrozienkovou chuťou.

 

Ak vás zaujal tento diel seriálu o portugalských odrodách (aj keď si určite neprejdeme všetkých 250), určite si pozrite aj predchádzajúce dva – o bielych sortách a z čoho je to vlastne vyrobené to známe portské :-)

Do degustovania!

vino-port.sk

Posted in Odrody and tagged , , , , .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *