blog modré portugalské odrody vino-port.sk

Modré portugalské odrody – čo sa to skrýva vo fľaši?

V predchádzajúcich dieloch sme si predstavili z čoho sa robí portské a hrozná na biele vína, a dnes si vám predstavíme 5 z najpestovajších modrých portugalských odrôd, ktoré môžete nájsť v najrôznejších cuvéé. V zátvorkách nájdete správnu výslovnosť jednotlivých názvov. Aragonez (Aragoňež) Aragonez je populárny v obidvoch štátoch pyrenejského polostrova, a určite ho poznáte zo Španielska pod menom […]

blog vino-port.sk biele odrody

7 očarujúcich bielych odrôd z Portugalska, ktoré vás chytia za srdce

Ak ste sa už niekedy stretli s portugalskými odrodami, tak viete, že sa “našim kontinentálnym” nepodobajú. Aby ste v tom však mali poriadok, dnes vám predstavíme sedem bielych odrôd, ktoré sa radia na juhozápade Európy medzi najpoužívanejšie. V zátvorkách uvádzame výslovnosť jednotlivých slov. Arinto Toto hrozno sa pestuje skoro na celom území Portugalska, no najmä […]

blog vino-port.sk odrody portské

Čo tvorí srdce portského?

Ako už iste viete z predchádzajúcich blogov, portským sa môže označovať len to víno, ktoré pochádza z údolia rieky Douro. Keď však ochutnáte víno, viete rozoznať, z čoho je “namiešané”? Na portské je povolených 82 odrôd – poďme si predstaviť 5 najpoužívanejších. Touriga Nacional Táto odroda je priam vlajkovou loďou portugalského hrozna. Okrem portského ju […]

O portskom - časť tretia - vintage, crusted, lbv, colheita

O portskom III. – to najlepšie zo sveta portského

V tomto blogu si predstavíme ďalšie typy portského, ktoré sú skutočnou lahôdkou. Colheita Táto kategória portského je vlastne druhom ročníkového tawny. Víno na jeho výrobu pochádza z jedného roku, zatiaľ čo klasické tawny je zmesou viacerých ročníkov vín. Vyjadruje tak jedinečné charakteristiky toho daného roku. Podľa zákona Colheita musí zrieť v sude minimálne 7 rokov, niekedy však v sude […]

O portskom - časť druhá

O portskom II. – čo je to Tawny a Ruby?

Pod názvom portské sa v skutočnosti skrýva celá škála variácií, ktoré dostávajú svoj “prívlastok” podľa spôsobu zberu, zretia a fľašovania. Každé z nich má svoje špecifiká, rôzne chute, farby a vône, ktoré vám pomôžeme odhaliť. Portské typu Ruby Názov tohto vína je odvodené od drahokamu rubínu, ktorého farbu pripomína. Tá je spôsobená minimálnou alebo takmer […]

O portskom - výroba

O portskom I. – ako sa portské vyrába?

Portské je snáď najznámejším nápojom Portugalska. Je silné, sladké, ale čo o ňom naozaj viete? Pozrite sa spolu s nami tomuto nápoju na korok! :-) Hrozno na portské sa pestuje v regióne Douro.  Celkovo je povolených takmer 80 modrých a bielych odrôd, z ktorých sa portské smie vyrábať – sú spísané na špeciálnom zozname, ktorý […]

Vinho Verde Cocktail Koktejl

Pripravte si svieže koktejly s vínami z Vinho Verde

Poriadne vychladené vína z oblasti Vinho Verde sú skvelým spoločníkom na leto. Ak ich však chcete o niečo ozvláštniť, máme pre vás tip na niekoľko koktejlov. Nezabudnite však popri nich ani na klasický pitný režim :-) 1. Vinho Verde & Gin Spin   Potrebujeme:  90 ml Vinho Verde z odrody Azal 30 ml Ginu Olivy […]

cocktail portské víno

4 cocktaily s portským, ktoré vám spríjemnia leto

Máte radi portské, no na leto sa vám zdá príliš silné? Skúste ho teda v miešanom nápoji! Odskúšali sme pre vás 4 cocktaily, pričom do každého jedného ide iný druh tohto výnimočného vína. Niektoré sú silnejšie a vhodné skôr na večerné posedenie s priateľmi, a niektoré sú zase vhodné ako ľahšie pitie počas horúcich letných dní. 1. Portské […]

Alentejo - kráľovstvo červených vín

Alentejo – kráľovstvo červených vín

Alentejo je vo svete čoraz známejším pojmom – nielen vďaka vínu, ale aj kvôli produkcii korku, ktorým sa fľaše uzatvárajú. Popularitu tunajších vín podporuje najmä fakt, že vinohrady pokrývajú až dve tretiny tohto regiónu. Miestne červené vína sú plné s ovocnými tónmi a sú doslova miláčikmi mnohých návštevníkov lisabonských kaviarní a vinární. Biele vína sú […]

Lisboa - Lisabon

Lisboa – hlavné mesto portugalských vín

Pôvodný názov dlhej úzkej oblasti pozdĺž Atlantiku bol Estremadura, no dnes sa oficiálne volá Vinho Regional Lisboa, čiže po slovensky Lisabon. Vyrábajú sa tu vína rozličných chutí a štýlov – a tiež aj rozdielnej kvality. Vinho Regional Lisboa v sebe zahŕňa až deväť oblastí s označením DOC. DOC Alenquer ukrýva najviac špičkových vinárstiev a pochádza odtiaľto […]