Alentejo - kráľovstvo červených vín

Alentejo – kráľovstvo červených vín

Alentejo je vo svete čoraz známejším pojmom – nielen vďaka vínu, ale aj kvôli produkcii korku, ktorým sa fľaše uzatvárajú. Popularitu tunajších vín podporuje najmä fakt, že vinohrady pokrývajú až dve tretiny tohto regiónu.

Zber korku, dobová rytina, Alentejo

Miestne červené vína sú plné s ovocnými tónmi a sú doslova miláčikmi mnohých návštevníkov lisabonských kaviarní a vinární. Biele vína sú tu zastúpené v oveľa menšej miere – býva tu príliš teplo a modrým odrodám sa tu darí lepšie.

Nížinaté Alentejo

Väčšina Alenteja  je rovinou, ktorú len kde-tu jemne prerušujú nízke kopce. Vrchy nájdete len na severe, v blízkosti mesta Portalegre. Spodné vrstvy ílu prikrývajú rozmanité pôdy: bridlicové, žulové, vápencové a spraše s prvkami ružového mramoru.

Vinice v Alentejo

Delenie

DOC Alentejo má osem podregiónov, ktorých pätinu pokrýva aj všeobecnejšie Vinho Regional Alentejano.

Portalegre leží na žulovom podklade úpätia pohoria Serra de São Mamede. Zásluhou chladnejšieho počasia a častejších dažďov sú tunajšie vína komplexné a svieže.

V častiach Borba, Évora, Redondo a Reguengos dorábajú miestni vína, ktoré sú považované za typicky “alentejske”. Sú hladké, harmonické a najmä červené :-) V oblastiach Granja-Amareleja, Moura a Vidigueira to majú vinári zložitejšie. Pôdy sú tu chudobné, vápencové a počasie je poriadne horúce s minimom zrážok.

Odrody alebo “z čoho je miestne víno?”

Medzinárodné odrody ako Syrah či Cabernet Sauvignon tu vysadené síce sú, ale väčšinou sa fľašujú ako legislatívnejšie jednoduchšie Vinho Regional Alentejano.

Hviezdou bielych odrôd je v Alentejo Antão Vaz. Vína majú vďaka nemu jemnú kyselinku a chuť tropického ovocia. Arinto a Roupeiro tiež ukrývajú vyššie kyselinky, a preto ich miešajú s odrodami Diagalves, Manteúdo, Perrum a Rabo de Ovelha, ktoré ich krásne dopĺňajú.

Alentejo - Antão Vaz

Antão Vaz – biela hviezda regiónu Alentejo

Modré odrody najvýraznejšie zastupuje Aragonez, ktorý môžete poznať aj pod španielskym názvom Tempranillo. Ujalo sa tu aj pestovanie francúzskeho Alicante Bouschet. Významné miesto majú aj Alfrocheiro, Castelão a Trincadeira, ktoré v cuvée vyvažujú Moreto, Tinta Caiada a Tinta Grossa.

 

Ak sa chcete dozvedieť o portugalských vínach a našej ponuke viac, nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku.

Posted in Regióny and tagged , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Modré portugalské odrody - čo sa to skrýva vo fľaši? - vino-port.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *