blog vino-port.sk biele odrody

7 očarujúcich bielych odrôd z Portugalska, ktoré vás chytia za srdce

Ak ste sa už niekedy stretli s portugalskými odrodami, tak viete, že sa “našim kontinentálnym” nepodobajú. Aby ste v tom však mali poriadok, dnes vám predstavíme sedem bielych odrôd, ktoré sa radia na juhozápade Európy medzi najpoužívanejšie. V zátvorkách uvádzame výslovnosť jednotlivých slov.

Arinto

Toto hrozno sa pestuje skoro na celom území Portugalska, no najmä v regiónoch Vinho Verde, Tejo (čítajte Težu) a Bucelas (Buselaš). Víno z Arinta je energické, často s minerálnymi podtónmi a citrusovo-jablčnými arómami. Vďaka vyšším kyselinkám je skvelou súčasťou šumivých cuvée.

Avesso

Ak hľadáte odrodu, ktorá sa pestuje najmä v oblasti Vinho Verde (Viňu Verde) a Minho (Miňu), a zároveň sa neradí medzi ľahké vína, ktoré si môžete dať už na raňajky, tak toto je riešenie. Vína z odrody Avesso majú plné telo, sú aromatické, chutné s arómami zrelých hrušiek a sliviek.

Slivky, zdroj: http://bit.ly/1WNwsll

Slivky, zdroj: http://bit.ly/1WNwsll

Azal

Pre milovníkov rizlingov máme vhodnú alternatívu. Azal sa pestuje najmä v obľúbenej oblasti Vinho Verde. Po Loureire je druhou najpestovanejšou odrodou v Portugalsku. Víno je zvyčajne ľahšie, s vyššími kyselinkami a citrusovo-minerálnymi arómami.

Loureiro (Lurejro)

Loureiro znamená vavrín, či bobkový list, a práve vôňa vavrínového kvetu je preň typická – to však zďaleka nie je jediná rastlina, ktorú môžete ucítiť. Okrem nej sú tu arómy kvitnúceho pomarančovníka, citrónovníka limetového a akácie. Vína z neho sú vyvážené, veľmi osviežujúce a v chuti ucítite jablká a hrušky. Táto odroda je najpestovanejším druhom viniča v Portugalsku.

kvet pomarančovníka, zdroj: http://bit.ly/1PAIkkJ

Kvet pomarančovníka, zdroj: http://bit.ly/1PAIkkJ

Moscatel Graúdo (Moskatel Graudo)

Táto odroda je celému svetu známa ako alexandrijský muškát. Jeho arómu rozpoznáte veľmi ľahko – snúbia sa v nej arómy čerstvého hrozna, hrozienok, liči, citrónov, hrušiek a limetkových kvetov. Z Moscatela Graúdo sa robia ľahké letné vína na každodenné pitie, alebo častejšie sladké fortifikované vína s názvom Moscatel de Setúbal. V chuti tejto špeciality nájdete med, koreniny aj kandizovanú pomarančovú kôru.

Trajadura (Tražadura)

Trajadura síce produkuje vína, ktoré majú menej kyselín, no vyrovnáva sa to na pomerne vysokom obsahu alkoholu. Preto sa používa najmä do kupáží s Loureirom a Arintom. V nich ukáže svoje chute po marhuliach, vinohradníckych broskyniach, zrelých hruškách a jablkách, s ľahkým dotykom pomarančovníkového kvetu.

Trajadura, zdroj: http://bit.ly/1PDpW15

Trajadura, zdroj: http://bit.ly/1PDpW15

Verdelho (Verdeľu)

Odroda, ktorá dala meno aj jednému zo štyroch základných druhov madeirských vín, sa pestuje v celom Portugalsku. Patrí tiež medzi jednu z najpestovanejších odrôd na Azorských ostrovoch. Vína z neho sú na pevnine trochu sladšie. Na Madeire sa z neho robí klasické silné fortifikované víno alebo je prísadou do stolového vína, do ktorého prinesie svoje vyššie kyselinky.

 

Naposledy sme sa venovali odrodám na portské a v nasledujúcom blogu môžete očakávať ďalšie modré odrody.

Do degustovania! :-)

vino-port.sk

 

Posted in Čo to znamená?, Odrody and tagged , , , , , , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Modré portugalské odrody - čo sa to skrýva vo fľaši? - vino-port.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *